نورپردازی سقف کاذب و هرآنچه درباره آن باید بدانید:
استفاده از سقف کاذب ضریب جذابیت اتاق را افزایش میدهد. با اینحال، نصب سقفهای کاذب برای افزودن به زیبایی و عملکرد اتاق کافی نیست.
برای این کار باید نورپردازی سقف کاذب عالی در طرحها و انواع مختلف برای اتاقخواب، اتاق نشیمن، آشپزخانه و سرویس بهداشتی خود نیز داشته باشید.
نورپردازی سقف کاذب و انتخاب رنگ مناسب نور، موضوعی تخصصی است. نورپردازی سقف یکی از عوامل مهم در جذابیت یکخانه یا فروشگاه است.
قبل از انتخاب، باید تمام جنبههای نورپردازی و چراغهای سقفی تزئینی را در نظر بگیرید.
علاوه بر این، چندین سؤال بیپاسخ در مورد نورپردازی سقف های کاذب وجود دارد. این مقاله سعی دارد به این سؤالات پاسخ دهد تا انتخاب طرح نور مناسب و بهطورکلی نورپردازی سقف کاذب برای شما آسانتر شود. تمام سؤالات متداول مربوط به این مسائل را بررسی میکنیم.
سقف یکی از نادیده گرفتهترین قسمتهای خانه است. بااینحال، برخی از صاحبان خانه، پتانسیل این عنصر را در یک فضا تشخیص میدهند و سقف کاذب را انتخاب میکنند تا کمی آن را بپوشاند. چراغهای خطی و پنلی برای نورپردازی سقف کاذب در بازار وجود دارد که واقعاً یک اتاق را متحول میکند و حال و هوای مناسبی را برای فضا ایجاد میکند.
چرا نورپردازی سقف کاذب مهم است؟
امروزه استفاده از سقفهای کاذب در معماری داخلی ساختمانها جلوه و زیبایی خاصی از لحاظ بصری به دکوراسیون میدهد. اما یکی از عواملی که سبب زیبایی دوچندان فضا و بهچشمآمدن زیبایی طرح و رنگ سقف کاذب میشود، نورپردازی سقف کاذب است.
نورپردازی سقف کناف یا همان کاذب با انواع چراغ خطی و چراغ پنلی میتواند به دکوراسیون یکخانه زیبایی و وسعت ببخشد. انواع مختلفی از چراغهای خطی و پنلی با طرحهای متنوع تولید و روانه بازار میشوند.
چراغ پنلی و چراغ خطی از چراغهای مناسب جهت نورپردازی در سقف کاذب محسوب میشوند و در اکثر خانهها یا فروشگاهها و مراکز تجاری از زیبایی آنها جهت نورپردازی سقف بهره برده میشود.
نور پردازی سقف کاذب با چراغهای الایدی میتواند در حد زیادی هزینه برق مصرفی را کاهش دهد. چراغهای مورد استفاده در نورپردازی سقف کاذب بر خلاف چراغهای لولهای یا نورهای کاربردی فضا را به روشی بسیار منحصربهفرد روشن میکنند.
- هدف اصلی نورپردازی سقف کاذب علاوه بر ایجاد یک روشنایی کلی، که به فضا میافزایند، برجسته سازی زیبایی فضا می باشد.
انواع روشهای نورپردازی سقف کناف یا کاذب
-
نورپردازی محیط روشن
درصورتیکه محیط یا فضای مورد نظر روشن باشد باید دقت شود که از نور سفید بیشتر استفاده شود. دلیل این امر این است روشنایی محیط خود سبب ایجاد انعکاس نور میشود، بنابراین بهتر است که از نورهای ملایم استفاده شود.
-
نورپردازی فضای تیره
اگر فضای شما جهت نورپردازی تیره است بهتر است از نورهای روشن برای نورپردازی استفاده کنید تا به یک تعادل ایدهآل برسید.
-
نورپردازی توکار
در نورپردازی توکار از چراغهایی استفاده میشود که در نمای بیرونی سقف کاذب دیده نمیشوند. روش توکار همان نورپردازی مخفی است.
-
نورپردازی روی کار
همان گونه که از اسمش پیداست نوعی نورپردازی سقف است که از دید بینندگان مشخص است و روی سقف کاذب قرار میگیرد. مانند چراغهای آویز و….
برای نورپردازی سقف کاذب از چه نوع لامپهایی استفاده میشود
-
استفاده از چراغ نور مخفی
این نوع چراغها از متداولترین روش برای نورپردازی سقفهای کاذب محسوب میشوند. آنها نور ملایمی را از خود ساطع میکنند و قیمت آنها هم نسبتاً خوب است. بهترین راه برای استفاده از چراغ الایدی این است که آن را روی قسمتی از اتاق متمرکز کنید و یا یک منطقه را با آن در کانون توجه قرار دهید. این نوع از چراغها بهراحتی پشت سقف کاذب نصب میشوند. در ادامه برخی از چراغهای نور مخفی را نامبردهایم در باره آنها توضیح دادهایم:
در واقع نور مخفی این امکان را به نورپرداز میدهد که منبع نور، مخفی باشد و فقط نوری که ایجاد میکند به چشم بیننده برسد. متریالی که امروزه بیشتر مردم برای نورپردازی خانه خود انتخاب میکنند و بیشتر برقکاران آن را پیشنهاد میدهند، ریسههای LED و SMD هستند. این متریال درون شیلنگ قرار دارند یا بهصورت خطی و ریلی هستند و در سقفهای کاذب اجرا میشود. شرکتهای مختلفی این محصول را تولید میکنند و انواع مختلفی از این شیلنگهای نورانی در فروشگاههای لوازم برقی موجود است.
به منظور زیباتر ساختن فضای داخلی و خارجی یک ساختمان از این روش نورپردازی استفاده میشود و بهطورکلی باعث خواهد شد که معماری و طراحی یک بنا به میزان بیشتری در معرض دید بینندگان قرار بگیرد؛ بنابراین توانایی استفادة مؤثر، درست و استاندارد از نور مخفی باعث میشود تا آنچه به مخاطب ارائه میگردد، چشمنواز تر باشد.
نکته مهم در نصب چراغ مخفی
همانطور که گفتیم جایگاه استفاده از این نور، بستگی به فضا و نوع کاربری آن دارد .
در واقع کسی که وظیفه نصب این نوع محصول برای نورپردازی را دارد با به این موضوع دقت کند که در یک محیط خاص، طراح قصد برجستهکردن یا نشاندادن چه قسمت یا ویژگی از معماری پیادهسازی شده را دارد و میخواهد چه حسی را به بیننده منتقل نماید. یکی از مهمترین نکات در بهکارگیری نور مخفی این است که مخصوص یک مکان خاص نیست. و شخص برقکار میتواند بر حسب نیاز یا سلیقة خود یا کارفرما از این تکنیک در سالن پذیرایی، نشیمن، آشپزخانه، اتاقخوابها، سرویس بهداشتی و … استفاده نماید.
ریسه SMD
این مدل از شلنگ نورانی که در بازار به ریسه SMD معروفاند یکی از تجهیزاتی است که جهت نورپردازی به کار میروند. از ویژگیهای این محصول که سبب شده افراد زیادی جهت نورپردازی از آن استفاده کنند.
نور آنها بسیار شفاف و مصرف برق کمی دارند. در رنگهای مختلف مانند قرمز، آبی، زرد، سفید، سبز تولید و روانه بازار میشوند. در حلقههای ۵ و ۱۰۰ متری تولید میشوند که این طول زیاد میتواند باعث افزایش سرعت نصب و راحتی برقکار شود. با برق ۲۲۰ ولت DC کار میکند. درصورتیکه آن را بهصورت مستقیم به برق شهر وصل کنید بهصورت چشمکزن درمیآیند.
نکات استفاده از ریسه های اس ام دی
قسمت ابتدا و انتهای این ریسه نواری در مقابل آب حساس و بقیه قسمتها ضد آب هستند. برای مکانهایی مانند اتاقخواب که نیاز به نور کمتری دارید، میتوانید از نوع کمتراکم آن که مقرونبهصرفهتر است استفاده کنید. ترانس آنها کوچک و بسیار ارزانقیمت، نسبت به مدلهای دیگر است.
ممکن است قسمتهایی از آن باگذشت یکی دو سال بسوزد و این اصلاً جای نگرانی ندارد زیرا قابل تعمیر است. (در صورت سوختن یک متر از آن میتوانید آن قسمت را قطع کنید و با سوزن رابط قسمتی سالم را جایگزین کنید)
معایب: فقط میتوان در فاصله یکمتری از آنها را قطع نمود. درصورتیکه ندانسته آن را از محلهای مشخص شده قطع نکنید، یک متر از آن خواهد سوخت.
اگر فرضاً برای زیر یک سقف، مقدار ۵٫۵ متر از آن را لازم دارید، بهتر است مقدار ۶ متر از آن را جدا کنید و سپس روی نیم متر اضافی را با چسب برق بپوشانید. برای این مدل از منبع تغذیه استفاده میشود و فرقی نمیکند که طول ریسه شما چقدر باشد، این منبع تغذیه میتواند از یک متر تا صد متر از این مدل ریسه را روشن کند.
چراغ LED خطی
این مدل هم با منبع تغذیه ۱۲ ولت DC کار میکند. از تراکم ۱۵ تا ۶۰ عدد در هر متر موجود است .این نوع از تجهیزات نورپردازی ضد آب نیستند. درصورتیکه نیاز به اجرای صاف و در یک خط از نور مخفی دارید گزینه مناسبی است. این مدل در اندازههای یکمتری تولید میشود، بنابراین برای متراژ بالا نیاز است چند عدد از آنها را با هم متصل کنید. LED خطی نیز این قابلیت را دارد که از هرجایی که نیاز باشد قطع شود.
اگر قصد نصب این مدل LED را دارید و باتوجهبه محل نصب، امکان استفاده از چسب وجود ندارد، ریلهای آنها را در محل مورد نظر پیچ کنید و سپس آنها را روی ریل قرار دهید.مزیتی که این ریلها دارند این است که قابلیت خنککردن LED را نیز دارند؛ بنابراین سبب افزایش طول عمر آن میشوند.
چراغ LED شلنگی
این نوع از LED نور کمتری نسبت به نمونههای قبلی دارد و مصرف برق بالاتری دارند. برای روشن شدن به ۲۲۰ ولت برق نیاز دارند و طول آنها ۱۰۰ متر است. در صورت سوختن قسمتی از آن میتوانید فقط در فواصل ۱ تا ۲ متری قطع کنید.
چراغ هالوژن
یکی دیگر از روشهای متداول نورپردازی سقف کاذب استفاده از چراغهای منعطف هالوژن است. شما میتوانید این چراغها را به هر سمتی بچرخانید و نور آن را به هر طرفی متمرکز کنید. برای تمرکز مستقیم بر روی اشیای مختلف، بهویژه آثار هنری روی دیوار یا قفسه کتاب در اتاق مطالعه، این نوع از نورپردازی بسیار مفید و کارآمد است.
چراغ آویز
چراغهای آویز برای ایجاد حس محیطی در اتاق نشیمن عالی هستند. آنها از سقف آویزان میشوند و میتوان آنها را در اتاقی با سقف بلند نصب کرد. علاوه بر این، چراغهای آویز ظاهری مدرن و قدیمی به خانه شما میبخشند.
چراغ پنلی
پنلهای سقفی با نور پسزمینه، چراغهای سقفی که برای ایجاد درخشش طبیعی، مشابه نور روز، عالی هستند. اگر میخواهید فضایی آرام و بیصدا ایجاد کنید، این چراغ پنلی نورانی با قابلیت نصب آسان، راهحل نهایی است.
تأثیر نورپردازی در زیبایی سقف کناف یا کاذب
شاید در ظاهر استفاده از سقف کاذب هیچ ربطی به نورپردازی نداشته باشد اما استفاده از سقف کاذب فضای مناسبی را به وجود میآورد. استفاده از سقف کاذب کناف این امکان را به شما میدهد تا در فضاهای خالی یا کانالهای موجود از انواع چراغهای ریسهای استفاده کنید یا با برش دادن قسمتی از سقف انواع لامپ هالوژن یا چراغ پنلی را در آن به کار ببرید. حتی میتوانید با استفاده از چراغهای آویزان برای زیبایی محل استفاده کنید.
سقفهای کاذب آی گلس یا انواع مختلف گریلیوم که برای فروشگاه استفاده میشود و انتخاب نورپردازی مناسب و ترکیب رنگها میتواند نظر مشتریان را به خود جلب کند.
نورپردازی سقف کناف یا کاذب بهصورت اصولی و با طراحی زیبا میتواند زیبایی خانه شمارا دوچندان کند. اتاق پذیرایی بهعنوان قسمت اصلی خانه بیشتر به چشم میآید. ترکیب رنگهای ملایم هالوژن با یک چراغ لوستر آویز میتواند کمک بسزایی در زیبایی این محیط کند.
مناسب ترین رنگ ها برای نور پردازی سقف کاذب
بعد از نصب و بهکارگیری سقف کاذب زمانی که میخواهید فضای خانه خود را نورپردازی کنید باید به موارد زیادی دقت کنید. انتخاب رنگ مناسب برای نورپردازی فضا از اهمیت خاصی برخوردار است.
- درصورتیکه فضای داخلی و دکوراسیون به رنگ تیره است استفاده از رنگهای روشن و سرد توصیه میشود. استفاده از رنگ زرد در نورپردازی سبب میشود دیوارها تیره به نظر برسند. پس بهتر آن را با رنگ سفید ترکیب کنید تا فضا را از یکنواختی درآورید.
- اگر محیط یا فضای مدنظر شما روشن است بهتر این است که از رنگهای روشن مخصوصاً سفید کمتر استفاده کنید و رنگهای ملایم و گرم بهترین انتخاب هستند.
- همچنین رنگهای دیگری مانند آبی، قرمز، سبز و بنفش برای نورپردازی موجود هستند. که شما باتوجه به سلیقه خود و سبک دکوراسیون خانه یا فضای مورد نظر خود میتوانید آنها را انتخاب کنید.
مراحل اجرای نورپردازی سقف کاذب
برای نورپردازی سقف کاذب میتوانید از روش توکار (مخفی) یا روش روی کار استفاده کنید.
به خاطر داشته باشید نورپردازی سقف کاذب در روش توکار حساسیتهای خاص خودش را دارد و باید بهگونهای باشد که نور چراغ فقط دیده شود نه منبع نور آن.
نورپردازی توکار سقف کاذب
به این صورت است که از ریسهها یا شلنگهای SMD و یا LED استفاده میشود. این ریسهها توسط سیم از درون کانالهای سقف کاذب رد میشوند و در پشت قاب قرار میگیرند و نور ملایم و خاصی ایجاد میکنند. این ریسهها از دید دیگران کاملاً مخفی هستند و فقط نور آنها مشخص است. به دلیل انعطافپذیری بالایی که دارند کار با آنها بسیار راحت است.
نورپردازی روکار سقف کاذب
در روش روی کار چراغ کاملاً مشخص است و دیده میشود. مانند چراغهای هالوژنی که محل قرارگیری آنها روی سقف کاذبی مانند کناف برش داده میشود. سپس این لامپها با گیرههایی که دارند درون برشها قرار میگیرند.
برای نورپردازی سقف کناف یکسری مراحل باید طی شود که آنها را یکی پس از دیگری بهاختصار توضیح خواهیم داد:
گام اول: این مرحله شامل مشخصکردن مکان نصب هالوژنها و نور مخفی است.
گام دوم: پیداکردن نقاط وسط سقف کاذب جهت نصب هالوژنها و فاصله آنها از هم است.
گام سوم: پیداکردن نقطه وسط سقف کاذب است.
مرحله چهارم: در این مرحله برقکار با ابزارهای مخصوص مانند گردبر محل نصب هالوژنها را برش میدهد.
مرحله پنجم: در این مرحله لولههای خرطومی قرار داده میشوند و سیمهای مربوط به هالوژنها از درون آنها عبور داده میشوند.
مراحل نورپردازی با نور مخفی
- بعد از اینکه تمامی مراحل مربوط به جاگذاری خرطومی و عبور سیم هالوژنها انجام گرفت نوبت به خرطومی نور مخفی و سیمکشی آن میرسد.
- نکته مهم در نورپردازی توکار سقف کاذب مخصوصاً کناف این است که نور مخفی و خرطومی یا سیم آن بهگونهای باید عبور داده شوند که هیچگونه دیدی نداشته باشند.
- قبل از بتونهکشی محل کلیدها باید مشخص شده باشد.
- بهطورکلی تمامی مراحل شامل قراردادن کلیدها، هالوژنها و نور مخفی و جاگذاری خرطومی هرکدام از این چراغها باید قبل از بتونه، درزگیری و رنگآمیزی انجام شود.
- دقت شود که سر خرطومی را حتماً با چسب مسدود کنید که در حین انجام کارهای مختلف ساختمانی مسدود نشود.
- بعد از بتونه، درزگیری و رنگآمیزی نوبت به نصب هالوژنها و نور مخفی میرسد.
- سیمها را از خرطومی عبور میدهیم و سر هر سیم را با سوکت به یکدیگر متصل میکنیم و هر جا که هالوژن باید نصب شود یک سوکت قرار میدهیم.
- سیم اصلی که از کلید میآید را به یکی از هالوژنها وصل میکنیم.
- هالوژنها را یکی پس از دیگری در جای برش خورده قرار میدهیم. توجه شود که برشی که دادیم باید متناسب با اندازه پشت هالوژن باشد تا هالوژن در جای خود محکم شود.
- به همین ترتیب سیمهای مربوط به نور مخفی را از داخل خرطومی رد داده و سر سیم را به سوکت یا ترانس نور مخفی متصل میکنیم.
- قبل از همه این مراحل به اندازه مناسب نور مخفی را برش داده و در محل خود جاگذاری میکنیم.
- در مورد ریسههای SMD توجه شود اگر ترانس آنها اشتباه وصل شود، ریسه میسوزد پس بهتر است هنگام خرید توسط خود فروشنده تست شود.
بهتر است کسی که وظیفه نورپردازی را به عهده دارد در هنگام عملیات اجرای سقف کاذب مخصوصاً کناف در محل حضور داشته باشد تا از ساختار سازهها مطلع باشد. زیرا ممکن است در هنگام عبور دادن خرطومی یا سیم به مشکل بر بخورد.
جمعبندی نهایی
سقف یکی از مهمترین قسمتهای یک فروشگاه، خانه یا هر محیط دیگری است و نورپردازی و زیبایی سقف سبب زیباتر دیدهشدن اجسام و محیط داخلی میشود. سقف کاذب ارتفاع کمتری نسبت به سقف معمولی دارد و بهخاطر فضای خالی پشت آن دست استادکاران را برای نورپردازی و زیباسازی محیط بازمیگذارد. سقف کاذب اگر با اصول و تکنیک مناسب معماری داخلی نورپردازی شود زیبایی محیط داخلی چند برابر میکند. روشها و متریال متنوعی برای نورپردازی فضای داخلی وجود دارد که روش توکار و روش روی کار بیشترین کاربرد را دارند. انواع ریسهها و انواع مختلف چراغ با رنگهای متنوع تولید میشوند تا در زیباسازی دکوراسیون کمک کنند.
استفاده و بهکارگیری سقف کاذب یکی از مزیتهایی که دارد این است که با نورپردازیهای زیبا میتوان زیبایی خانه و دکوراسیون داخلی آن را دوچندان نمود. درصورتیکه نورپردازی خلاقانه و از روی اصول صورت گیرد، معماری داخلی را لوکس و دلچسب میکند.
یکی از برتریهای نورپردازی داخلی این است که لوازم خانه و دیوارها را تماشایی و جذابتر جلوه میدهد. نورپردازی سقف شاید هزینه نسبتاً زیادی را در پی داشته باشد اما دوام بالای آن تا قدری خیال شما را از بابت هزینههای دوباره برای نورپردازی راحت میکند. زیبایی و آرامشی که در نورهای ملایم هالوژنها یا نور مخفی نصب شده در سقف کاذب وجود دارد به جرات میتوان گفت در هیچ نورپردازی وجود ندارد.